De toekomst van de maxillofaciale heelkunde

Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie, ook wel bekend als MKA-chirurgie, is het medisch specialisme dat tandheelkunde combineert met geneeskunde. Het richt zich op de diagnostiek en behandeling van aandoeningen, verwondingen, misvormingen en reconstructies van de orale caviteit en de omgevende weefsels zoals de kaakbeenderen, en faciale structuren.

Chirurgen in dit vakgebied werken vaak nauw samen met andere specialisten zoals orthodontisten, tandartsen en plastisch chirurgen om een multidisciplinaire benadering te garanderen voor de beste zorg en resultaten voor de patiënt.

De integratie van patiëntspecifieke virtuele planningen op basis van gedetailleerde CT-scans, heeft de mogelijkheden gegeven aan MKA-chirurgen om complexe chirurgische procedures vooraf te plannen en te simuleren. Met behulp van geavanceerde 3D-technologieën kunnen boormallen of implantaten geproduceerd worden in biocompatibele materialen. Dit zorgt voor een hogere nauwkeurigheid tijdens de operatie en vermindert de kans op complicaties. Daarnaast kan de tijd die de patiënt onder narcose moet doorbrengen, worden verkort. Artificiële intelligentie zal de pre-operatieve en operatieve digitale workflows vereenvoudigen.

Tijdens deze lezing proberen we de laatste stand van zaken te geven in deze ontwikkelingen. We nemen de tijd om toepassingen ervan te bekijken in dento-alveolaire chirurgie, implantologie, orthognatische heelkunde, traumatologie en oncologische reconstructies. We hopen u te mogen verwelkomen.

Accreditering aangevraagd: 10 AE in deelgebied 6

Van Type 2 naar Type 1 implantaatplaatsing: waar staan we anno 2025?

Type 1 implantaatplaatsing betreft het onmiddellijk plaatsen van een implantaat in een extractie-alveole. Tien jaar geleden werd deze techniek voorbehouden voor ideale cases met een intacte, dikke buccale botplaat. Door het feit dat deze situatie zich zelden voordoet werd een type 1 implantaatplaatsing zelden uitgevoerd.

Klinisch onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat een type 1 implantaatplaatsing ook op voorspelbare wijze kan worden uitgevoerd in geval van een dunne buccale botplaat en in geval van buccale dehisenties. Bijgevolg werd het indicatiegebied van deze techniek aanzienlijk uitgebreid in de voorbije jaren.

In deze presentatie worden de voor- en nadelen van een type 1 implantaatplaatsing besproken ten opzichte van de referentietechniek, met name een type 2 implantaatplaatsing. Beide technieken worden vergeleken in termen van aantal chirurgische ingrepen, invasiviteit, de tijd tussen extractie en plaatsen van de tijdelijke kroon, moeilijkheidsgraad van de ingrepen ervaren door de klinicus en de klinische en esthetische behandelingsresultaten.

Accreditering aangevraagd: 10 AE in deelgebied 6

Dentale lasers: Hebben ze echt een klinisch voordeel?

Lasertoepassingen zijn in de huidige maatschappij gemeengoed geworden. Hierbij denken we al snel aan militaire toepassingen, lasersnijden van metalen, telecommunicatie. Binnen de geneeskunde zijn de toepassingen ook al lang gekend: neurochirurgie, oogheelkunde, dermatologie … Jammer genoeg blijkt er een zekere terughoudendheid te bestaan bij tandartsen, die onterecht is.

Licht is een bijzondere drager van energie, en het is deze energie die het werk doet. Laserlicht (één golflengte) onderscheidt zich van andere lichtbronnen (meerdere golflengtes). Er zijn 4 types van interactie met het doelgebied: licht kan weerkaatst of geabsorbeerd worden, kan zonder interactie door een doelgebied gaan of binnenin een doelgebied verspreid worden. Men kan werken aan hoge energie (hot lasers) en aan lage energie (koude lasers). Het licht kan in pulsen of continu uitgezonden worden. Dit alles resulteert in een veelheid van toepassingen, welke ook in de tandheelkunde mogelijk zijn en waarbij de lasertoepassingen de klassieke manier van werken overstijgen en betere resultaten kent.

Ondertussen werd een 35-jarige ervaring opgebouwd met laserapplicaties. Tijdens deze voordracht worden de aanwezigen ondergedompeld in deze intrigerende vorm van applicatie zoals pulpadiagnostiek met Laser Doppler Flowmetrie, tandblekingen met kTP-laser; laser geactiveerde irrigatie met Erbiumlasers (biofilminteractie), chirurgie met verschillende golflengtes, pijnmodulatie, biostimulatie en mucositisbehandeling met LLLT (Low Level Laser therapie), licht geactiveerde nanopartikels voor biofilminteractie.

Accreditering aangevraagd: 10 AE in deelgebied 4

Is robotchirurgie echt de toekomst?

Robotchirurgie wint snel terrein in verschillende medische disciplines en biedt innovatieve mogelijkheden voor complexe ingrepen, zoals longresecties en niertransplantaties. Door het gebruik van operatierobots kunnen deze operaties met grotere precisie en minder invasieve technieken worden uitgevoerd, wat resulteert in kortere hersteltijden, minder pijn en een verlaagde kans op complicaties voor de patiënt.

In de toekomst zal kunstmatige intelligentie naar verwachting een cruciale rol spelen in de verdere ontwikkeling van robotchirurgie, door operaties nog nauwkeuriger te maken en de mogelijkheid te bieden tot gepersonaliseerde behandelingen, waarbij de robots zich aanpassen aan de unieke anatomie van de patiënt. Hoewel er nog heel wat uitdagingen zijn, zoals hoge kosten, de noodzaak van training en ethische of juridische aspecten, lijkt de toekomst van robotchirurgie in de gezondheidszorg veelbelovend.

Accreditering aangevraagd: 10 AE in deelgebied 6

Mondzorg bij de oudere patiënt anno 2025

Steeds meer worden de tanden behouden tot op hoge leeftijd. Dat is een positieve evolutie. Toch houdt dit de uitdaging in om die tanden gezond te houden, ook wanneer iemands autonomie en gezondheid achteruit gaat.

Uit cijfers blijkt jammer genoeg dat de mondgezondheid bij ouderen sterk achteruitgaat op het moment dat zelfzorg moeilijker wordt. Daarom is het belangrijk dat zorgverleners hier aandacht voor hebben en dat er maximaal op preventieve mondzorg wordt ingezet. Dit houdt in dat mondzorg integraal deel uitmaakt van de zorg.

In haar lezing schetst prof. dr. Duyck de problematiek en de methodieken die beschikbaar zijn om de zorgnoden voor kwetsbare ouderen zo goed mogelijk op te vangen. Meer bepaald zal ze de Mondzorglijn (een methodiek ter implementatie van een preventief mondzorgbeleid in woonzorgcentra) toelichten, alsook de inkanteling van mondzorg in de algemene zorgplanning in woonzorgcentra en thuiszorg aan de hand van BelRAI.

accreditering aangevraagd: 10 AE in deelgebied 2

De toekomst van digitale tandheelkunde

De toekomst van de digitale tandheelkunde wordt gekenmerkt door aanzienlijke vooruitgangen in artificiële intelligentie (AI) en automatisering. AI-gestuurde diagnostische hulpmiddelen worden steeds geavanceerder, waardoor tandheelkundige problemen sneller en nauwkeuriger kunnen worden gedetecteerd. Deze lezing onderzoekt de integratie van digitalisering en machine learning binnen specifieke tandheelkundige indicaties en belicht hoe deze technologieën diagnostische processen en klinische workflows ingrijpend veranderen.

De presentatie gaat ook in op de veranderingen in chirurgische planning, uitvoering en postoperatieve zorg door de inzet van AI. Voorspellende analyses, mogelijk gemaakt door AI, zorgen voor een betere personalisatie van behandelplannen, optimaliseren de hersteltijden en verbeteren de algehele resultaten. Door gebruik te maken van deze technologieën beweegt de digitale tandheelkunde zich naar een efficiëntere, patiëntgerichte en technologisch geïntegreerde toekomst.

Deze sessie biedt een uitgebreid overzicht van de huidige ontwikkelingen in AI en digitalisering binnen de tandheelkunde, met inzichten in de volgende fase van innovatie en het potentieel om de patiëntenzorg en klinische precisie te verbeteren.

Voertaal: Engels

Accreditering aangevraagd: 10 AE in deelgebied 6

Dentomaxillofaciale radiologie anno 2025

In de afgelopen decennia heeft de dentale radiografie een transformatie doorgemaakt die de tandheelkundige diagnose en behandeling heeft verbeterd. Deze lezing biedt een overzicht van de meest recente ontwikkelingen en innovaties in dentale radiografie anno 2025.

De evolutie van traditionele röntgenmethoden naar de nieuwste digitale en 3D-radiografietechnieken, zoals cone beam CT worden behandeld. Er wordt ook aandacht besteed aan AI-geassisteerde diagnose en het linken van andere digitale tools, zoals intra-orale scans, met de medische beeldvorming. Tevens wordt ingegaan op de uitdagingen die gepaard gaan met de implementatie van deze technologieën in de dagelijkse tandheelkundige praktijk en hoe om te gaan met de stralingsbelasting voor zowel patiënt als practici.

Tot slot bieden we een vooruitblik op toekomstige trends en ontwikkelingen die de dentale radiografie verder zullen transformeren.

Accreditering aangevraagd: 10 AE in deelgebied 6

Wat kunnen we vandaag met composiet dat we 20 jaar geleden niet konden?

Het doel van de lezing is een kritische beoordeling van moderne materialen en procedures in anterieure adhesieve restauraties zoals dentinehechtmiddelen, harscomposieten, kleur- en esthetiekprincipes, en stapsgewijze procedures voor directe restauraties. Dankzij deze nieuwe materialen kunnen we patiënten behandelingsopties bieden die 20 jaar geleden niet mogelijk waren. Hechttechnologieën hebben de manier waarop tandartsen esthetische restauraties ontwerpen, ingrijpend veranderd. De stille revolutie van dentinehechtmiddelen heeft tandartsen in staat gesteld hun preparaties te minimaliseren, waardoor het nu mogelijk is om een “onzichtbare” restauratie te verkrijgen in termen van kleur, vorm en oppervlaktestructuur.

Dankzij de verbeterde materialen en technieken kunnen tandartsen de esthetische aantrekkingskracht en functie herstellen tegen lage biologische en financiële kosten. Patiënten zijn zich bewust van de nieuwe technologieën en willen behandelingen die zeer esthetisch, minimaal invasief, herstelbaar en betaalbaar zijn. Kunstharscomposietrestauraties kunnen aan al deze eisen voldoen, mits de juiste protocollen worden geïmplementeerd om klinisch succes en onzichtbare restauraties te behalen.

Multidisciplinaire behandelplanning is vaak de sleutel tot succes: veel patiënten hebben een combinatie van verschillende behandelingen nodig om hun problemen op te lossen. Het is essentieel om de vaardigheden van verschillende specialisten te combineren om het meest constructieve behandelplan op te stellen en zo het best mogelijke resultaat voor de patiënt te garanderen.

Voertaal: Engels

Accreditering aangevraagd: 10 AE in deelgebied 4

Aligners: de nieuwe standaard?

Deze lezing belicht het belang van diagnostiek in orthodontische casussen en het gebruik van digitale hulpmiddelen om optimale plannen en workflows te creëren voor zowel patiënten als behandelaars. De cruciale rol van CBCT-integratie bij het stellen van diagnoses wordt benadrukt, vooral bij complexe gevallen en het ontwikkelen van uitgebreide behandelplannen. Aan de hand van klinische casussen worden de mogelijkheden en beperkingen van CBCT-diagnostiek verkend, met een focus op transversale discrepanties en parodontale patiënten. Daarnaast worden de juiste mechanische benaderingen voor deze patiënten behandeld en wordt uitgelegd hoe biomechanica in alignerbehandelingen de resultaten kan beïnvloeden.

De doelstellingen van deze lezing omvatten het begrijpen van de integratie van CBCT-hulpmiddelen voor uitgebreide diagnostiek, het analyseren van een klinische casus met betrekking tot parodontale pathologie en transversale discrepanties, het opstellen van een behandelplan voor de patiënt, en het leren over de voordelen van op maat gemaakte trimlijnen in alignercasussen.

Voertaal: Engels

Accreditering aangevraagd: 10 AE in deelgebied 5

Complicaties in de orale implantologie

Tandheelkundige implantaten hebben de behandeling van tandverlies revolutionair veranderd en zijn een voorspelbare methode geworden die een reeks oplossingen biedt voor edentulisme. Na vijf decennia van onderzoek en ontwikkeling hebben steeds meer patiënten implantaten gekregen, waarbij ze verwachten dat deze jarenlang zowel functioneel betrouwbaar als esthetisch aantrekkelijk blijven.

Ondanks deze vooruitgangen is implantaatbehandeling niet zonder uitdagingen. Naarmate meer implantaten worden geplaatst en voor een breder scala aan indicaties worden gebruikt, is het hoge aantal complicaties een belangrijk aandachtspunt geworden voor de hele tandheelkundige beroepsgroep.

Complicaties hebben vaak onderliggende oorzaken, waarvan er veel voorkomen kunnen worden. Het doel van deze lezing is om deelnemers een uitgebreid overzicht te bieden van de meest voorkomende complicaties, hun oorzaken, preventiestrategieën, beheertechnieken en nazorg voor implantaatpatiënten.

Voertaal: Engels

Accreditering aangevraagd: 10 AE in deelgebied 7

Cementeren anno 2025

Met de komst van nieuwe materialen en cementen is het selectieproces voor kronen en bruggen steeds complexer geworden. De markt voor tandheelkundige cementen is snel uitgebreid, wat heeft geleid tot een verwarrende verscheidenheid aan opties. Deze lezing heeft als doel een uitgebreid overzicht te bieden van de verschillende soorten cementen, hun geschikte toepassingen en de juiste gebruikstechnieken.

Als deelnemer leer je wat te overwegen bij adhesieve cementering en hoe te zorgen dat kronen stevig op hun plaats blijven. De lezing begint met de theoretische aspecten van hoe cementen werken en de belangrijkste factoren om rekening mee te houden. Daarna wordt het cementeringsproces stap voor stap doorlopen om een langdurige duurzaamheid te waarborgen.

Voertaal: Engels

Accreditering aangevraagd: 10 AE in deelgebied 7

Mondzorg anno 2025

Binnen de klassieke SWOT-analyse verwijzen de eerste twee letters (Strengths, Weaknesses) naar interne factoren binnen een organisatie of project, en de laatste twee (Opportunities en Threats) naar opportuniteiten en bedreigingen met een externe oorsprong. Ook de mondzorg van vandaag en van de toekomst wordt meer en meer beïnvloed door factoren die buiten onze eigen tandartspraktijk liggen.

Binnen deze lezing zal prof. dr. Martijn Lambert een beeld proberen vormen van de veranderingen die te verwachten zijn in de organisatie van mondzorg. Hoe evolueert onze samenleving, en wat mogen we van de verschillende overheden verwachten? Waar zitten de bedreigingen, en waar zitten de kansen?

Accreditering aangevraagd: 10 AE in deelgebied 2

Endodontie anno 2025

Moderne endodontie is bedoeld om eenvoudig, efficiënt, toegankelijk voor iedereen en “minimaal invasief” te zijn. Van besluitvorming tot case-opvolging en de uitvoering van de technische handeling, de afgelopen 30 jaar hebben zich tal van belangrijke ontwikkelingen voorgedaan. Mechanische instrumentatie, de democratisering van optische hulpmiddelen, het gebruik van CBCT, irrigatietechnieken en biokeramieken helpen onze endodontische handelingen te vereenvoudigen en te optimaliseren, met als doel de prognose van de zorg die aan de patiënt wordt geboden te verbeteren.

Hoewel deze feiten onbetwistbaar zijn, kunnen er tegenstrijdigheden bestaan tussen functionele, biologische en esthetische doelen. Dit dwingt de behandelaar vaak om keuzes te maken tussen esthetiek (het mooie), wetenschap (het ware) en de workflow (het praktische).

Is moderne endodontie werkelijk toegankelijk voor iedereen en verenigbaar met een “pragmatische” of “evidencebased” tandheelkunde? Deze presentatie heeft als doel een overzicht te geven van de zoektocht naar dit compromis, aan de hand van klinische gevallen die dagelijks voorkomen en van de verwachte vooruitgangen.

Accreditering aangevraagd: 10 AE in deelgebied 4

Out there: keep on running

Tijdens zijn lezing behandelt Karel verschillende onderwerpen, waaronder de uitdagingen die hij tijdens zijn projecten tegenkwam, hoe hij gemotiveerd blijft en doorzet in moeilijke tijden, en de lessen die hij heeft geleerd en hoe deze vertaald kunnen worden naar het dagelijks leven. Hij bespreekt ook hoe hij zijn leven als familieman combineert met het runnen van een bedrijf en zijn training, en benadrukt het belang van teamwork.

Accreditering aangevraagd: 10 AE in deelgebied 2

Indirecte restauraties: van labo naar de praktijk anno 2025, deel 1 en 2

De lezing zal een concept presenteren voor het kiezen van het type reconstructie en materiaal met hoge esthetische uitkomst. Recentelijk zien we een toenemende toepassing van keramische materialen voor het vervaardigen van tandheelkundige reconstructies. De voordelen van volledig keramische materialen ten opzichte van traditionele metaal-keramiek zijn hun tandkleurige uitstraling en de glazuurachtige translucentie. Het belangrijkste nadeel van keramiek is de broosheid, wat het risico op breuk van de reconstructie tijdens klinisch gebruik vergroot.

Om dit risico te verminderen, zijn er keramieken met een verhoogde stabiliteit ontwikkeld. Vooral het hoge-sterktekeramiek zirkonium lijkt veel potentieel te hebben als alternatief voor metaal. Verschillende klinische studies hebben veelbelovende resultaten opgeleverd voor zirkonium-gebaseerde tand- en implantaatreconstructies. Voor de verwerking van zirkonium zijn er tegenwoordig tal van computerondersteunde productiemethoden beschikbaar. Door het grote aantal restauratieve mogelijkheden wordt de keuze van het “ideale” materiaal steeds complexer.

Als deelnemer aan deze lezing leer je de waarde van zowel conventionele als digitale diagnostiek begrijpen. Je ontdekt nieuwe restauratieve opties, inclusief hun mogelijkheden en beperkingen. Daarnaast leer je hoe je de juiste restauratieve keuzes kunt maken voor een voorspelbaar resultaat op het gebied van witte en roze esthetiek.

Voertaal: Engels

Accreditering aangevraagd: 10 AE in deelgebied 7 per lezing.

Orthodontie en recessies: waar staan we anno 2025?

Vandaag de dag valt orthodontische therapie niet meer weg te denken uit het tandheelkundig landschap. Vele van onze jonge patiënten doorlopen met gebeugelde glimlach een orthodontisch traject, uitkijkend naar een harmonisch en esthetisch resultaat. Ook op latere leeftijd wordt de orthodontist steeds vaker geconsulteerd in het kader van kleine correcties in tandstand of binnen een breder behandelplan.

De helft van deze patiënten zal echter, op middellange termijn, gingivale recessies ontwikkelen. Wanneer dentale orthodontische compensatie flirt met de anatomische grenzen van de patiënt, kan deze mucogingivale problematiek tot ernstige gevolgen leiden. In deze lezing zullen etiologie en behandeling van gingivale recessies bij orthodontische patiënten in detail besproken worden. De nadruk wordt gelegd op het overkomen van specifieke moeilijkheden in deze complexe behandelingen. Daarnaast zal er stilgestaan worden bij enkele digitale innovaties en hoe deze geïmplementeerd kunnen worden om onze orthodontische patiënt voorspelbaarder te kunnen behandelen.

Accreditering aangevraagd: 10 AE in deelgebied 5

Waar liggen de uitdagingen voor mondhygiënisten in de toekomst?

Accreditering aangevraagd: 10 AE in deelgebied 2

De volledige prothese in 2025: helemaal digitaal?

De toepassing van CAD-CAM-technologie bij het vervaardigen van digitale gebitsprothesen voor ouderen benadrukt het potentieel om de prothetische zorg in deze doelgroep ingrijpend te vernieuwen. Digitale prothesen gemaakt met CAD-CAM bieden een efficiënter en preciezer alternatief voor traditionele methoden, wat resulteert in beter passende, esthetisch aantrekkelijke en duurzame prothesen. Dankzij deze technologie kunnen prothesen op maat worden gemaakt om aan de specifieke anatomische en functionele behoeften van ouderen te voldoen, wat het comfort en de algemene tevredenheid verhoogt. Bovendien vermindert het gebruik van CAD-CAM het aantal benodigde tandartsbezoeken, een belangrijk voordeel voor oudere patiënten met mobiliteitsproblemen of beperkte toegang tot gezondheidszorg.

De presentatie bespreekt de klinische resultaten, patiëntgerichte voordelen en mogelijke hindernissen voor een brede invoering van deze technologie. Ze sluit af met een oproep tot verder onderzoek om de technologie te optimaliseren en de toegankelijkheid ervan te vergroten, zodat alle ouderen kunnen profiteren van deze vooruitgang in gebitsprothetiek.

Voertaal: Engels

Accreditering aangevraagd: 10 AE in deelgebied 7

Wat is er veranderd inzake antibioticagebruik?

In de afgelopen decennia hebben zowel het gebruik van antibiotica als probiotica aanzienlijke veranderingen ondergaan, mede door de toenemende bezorgdheid over antibioticaresistentie en een beter begrip van de menselijke microbiota. Hoewel de effectiviteit van antibiotica steeds beter wordt begrepen, blijft de noodzaak voor alternatieven met vergelijkbare effectiviteit urgent. Probiotica bieden veelbelovende mogelijkheden en tonen relatief gelijkaardige effecten als antibiotica, ondanks de scepsis van veel clinici.

Het probleem is echter dat probiotica vaak over één kam worden geschoren, terwijl het duidelijk is dat niet elk probioticum even effectief is voor elke indicatie. Het is essentieel om onderscheid te maken tussen verschillende probiotica en hun specifieke toepassingen om de voordelen optimaal te benutten. Deze lezing zal ingaan op de recente ontwikkelingen in antibiotica- en probioticagebruik, de uitdagingen die hiermee gepaard gaan en de potentiële oplossingen die deze nieuwe inzichten bieden voor de toekomst van infectiebehandeling en microbiota-management.

Accreditering aangevraagd: 10 AE in deelgebied 1

Regeneratie van harde en zachte weefsels in het digitale tijdperk: waar staan we in 2025?

In de afgelopen jaren zijn digitale technologieën (DT) en bijbehorende workflows op grote schaal toegepast in verschillende gebieden van de tandheelkunde, zoals bij de verschillende stappen van planning en behandeling in zowel eenvoudige als geavanceerde of complexe implantologie.

In deze lezing wil de spreker de beschikbare literatuur en haar ervaringen delen met het gebruik van digitale technologieën bij het plannen en behandelen van patiënten met gedeeltelijk of volledig tandverlies, inclusief gevallen met verschillende mate van tekort aan harde en zachte weefsels die prosthetische restauraties met implantaten nodig hebben.

Specifiek zullen de volgende onderwerpen uitgebreid worden behandeld: het plannen van een casus die botvermeerderingsprocedures vereist volgens een digitale workflow en het principe van Protected Bone Regeneration (PGR); technische opmerkingen over verschillende soorten regeneratieve en reconstructieve procedures met behulp van DT; en de digitale creatie van chirurgische templates voor computergestuurde implantaatplaatsing in eerder gereconstrueerde gebieden.

Voertaal: Engels

Accreditering aangevraagd: 10 AE in deelgebied 6

De toekomst van de zorg

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Hoe ziet de toekomst van onze gezondheidszorg eruit als bepaalde zorgtaken door digitale zorgverleners worden overgenomen en onze ziekenhuizen plaatsmaken voor intelligente e-health toepassingen? De technologische ontwikkelingen in de zorg gaan razendsnel. Denk aan zorg op afstand, wearables, hersenimplantaten om epilepsie en Alzheimer te behandelen en bioprinters die organen printen.

In de toekomst slikken we een elektronische pil die ons lichaam van binnenuit monitort. Onze gepersonaliseerde medicijnen komen thuis uit een 3D-printer. Robots voeren operaties uit en we kunnen zelfs erfelijke ziektes uit ons DNA verwijderen. En het mooiste is dat die toekomst al bestaat!

Accreditering aangevraagd: 10 AE in deelgebied 2

Bondingsystemen anno 2025

Deze lezing heeft tot doel een update te geven over de moderne dentale adhesietechnologie. Speciale aandacht zal worden besteed aan de nieuwste generatie van ‘universele’ adhesieven die ons in staat stellen te kiezen voor een ‘ets-en-spoel’ of ‘zelf-ets’-kleeftechniek.

De twee belangrijkste kleefdegradatieprocessen, namelijk waterabsorptie met daaropvolgende hydrolyse alsook enzymatische biodegradatie, zullen worden besproken voor hun klinische relevantie, terwijl klinische richtlijnen zullen worden gegeven om adhesiedegradatie tegen te gaan.

Potentiële toekomstige adhesietechnologie met aanvullende therapeutische effecten (bv. antibacterieel) zal worden gepresenteerd, terwijl de zogenaamde ‘bioactieve’ adhesietechnologie moet worden gewaarschuwd dat deze de primaire kleefefficiëntie niet mag verliezen. Het bereiken van een goede adhesieve randafdichting moet altijd de primaire functie van tandheelkundige adhesieven blijven.

Duidelijke praktijkgerichte applicatieinstructies zullen worden gegeven om zonder compromis meest effectief en duurzaam te kleven aan tandglazuur en dentine.

Accreditering aangevraagd: 10 AE in deelgebied 4

De échte kracht van taal!

Tijdens de inspiratiesessie neemt Vincent Vermeulen je tijdens een interactieve toespraak mee naar de intrigerende wereld van de moderne butlers, en bij uitbreiding die van service op het hoogste niveau. Met meer dan 135 jaar geschiedenis in de hospitalitywereld is hij hiervoor de geknipte man.

Welke typische kenmerken van een butler kan je exporteren naar je praktijk? Je leert enkele eenvoudige, maar belangrijke en krachtdadige technieken die het verschil maken als het op topservice aankomt. De kracht van taal en de grote impact van kleine details zijn maar enkele van de onderwerpen die Vincent Vermeulen aansnijdt.

Hij praat over wat service nu precies is, en hoe we verschillende types patiënten kunnen benaderen op een andere manier. Oog voor detail, anticipatie en vooral de kracht van taal zullen je helemaal anders laten kijken naar wat service nu eigenlijk is.

Service gaat zoveel verder dan de infrastructuur van een praktijk of de mooie logo’s. Het gaat over het menselijke kapitaal dat veelal te weinig wordt toegepast.

Het publiek betrekken kan Vincent Vermeulen als geen ander. Na deze sessie garanderen wij dat je gemotiveerd terug naar de werkvloer zal gaan met een bagage aan tips en tricks die voor je patiënten het verschil zullen maken.

Accreditering aangevraagd: 10 AE in deelgebied 2

Zirconium implantaten: de toekomst?

In zijn presentatie trekt Marcel Wainwright een lijn vanaf het begin van zirkonia-implantaten tientallen jaren geleden tot waar we nu staan in 2025. Op basis van wetenschappelijk en klinisch bewijs belicht hij de voor- en nadelen van zirkonia-implantaten en de belangrijkste verschillen met titanium-implantaten. Diverse systemen en klinische casussen worden getoond, waarbij verschillende concepten van botmanagement worden besproken die bijdragen aan langetermijnsucces.

Voertaal: Engels

Accreditering aangevraagd: 10 AE in deelgebied 6

Wat kunnen we verwachten van solitaire anterieure implantaten en infrapositie?

Behandeling met enkelvoudige anterieure implantaten wordt voornamelijk toegepast bij jongere individuen met een lange resterende levensduur. Door skeletontwikkeling en rijping, samen met passieve eruptie van aangrenzende tanden, hebben anterieure implantaten de neiging om na verloop van tijd in infrapositie te komen. Hoeveel infrapositie kunnen we verwachten? Wat zijn de reacties van patiënten op dit fenomeen? Hoe plannen we onze behandelingen om het risico te minimaliseren dat dit een probleem wordt voor onze patiënten? Zijn enkelvoudige implantaten de beste behandelingsoptie voor deze groep patiënten? Dr. Winitsky zal dit onderwerp bespreken op basis van haar langetermijnonderzoek naar enkelvoudige anterieure implantaten.

Voertaal: Engels

Accreditering aangevraagd: 10 AE in deelgebied 6

Short oral presentations

In deze sessie tonen collega-tandartsen hun meest opmerkelijke casussen of onderzoeksresultaten. Verwacht je aan korte, krachtige presentaties over complexe behandelingen en verrassende onderzoeksinzichten uit het veld. Bovendien kies je zelf mee wie de sterkste presentatie brengt en een van de drie geldprijzen van 1.500 euro verdient!